Eksterjeru vadinama galvijo išvaizda, jo kūno formos. Galvijo išvaizda atspindi fiziologinę organizmo būklę, todėl iš eksterjero galima spręsti apie konstituciją, sveikatą ir iš dalies produktyvumą. Daugelis eksterjero bruožų yra paveldimi, todėl jie būdingi  ne tik tam tikro produktyvumo gyvuliams, bet ir veislei. Galvijo eksterjerą lemia paveldimumas ir aplinkos sąlygos. Organizmo auginimui ir vystymuisi didelę reikšmę turi šėrimas. Gausiai ir pilnaverčiais racionais šeriami galvijai greitai auga ir vystosi. Nepakankamai šeriamų gyvulių ir visas organizmas, ir atskiri organai auga lėčiau. Karvėms eksterjeras vertinamas  linijiniu metodu per pirmą laktaciją, praėjus 2-3 mėn. po apsiveršiavimo, tešmens forma vertinama praėjus 80-150 dienų po apsiveršiavimo. Karvių eksterjero linijinio vertinimo duomenys kaupiami VĮ “ŽUIKVC” ir naudojami karvių selekciniams indeksams  nustatyti,  vertinant veislinius bulius pagal dukterų produktyvumą, išsivystymą bei eksterjerą. Ūkininkai eksterjero duomenis gali panaudoti pasirinkdami   bulių  gerintoją, bandos   karvių ir telyčių sėklinimui, atitinkamiems  galvijų kūno požymių  trūkumams pagerinti.

Eksterjero vertinimo taisyklės

Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacija  per 2015 m. įvertino 6173 pirmaveršes karves  285 pienininkystės ūkiuose. Bendras  karvių eksterjero  įvertinimo balas buvo -79,11 , atitinkamai bendras kūno sudarė- 79,22, galūnių- 78,98, tešmens – 79,08.

2016 m.  asociacijai numatytas atlikti  6800 vnt. galvijų vertinimų skaičius. Asociacijoje šį dirbą atlieka licencijuoti  eksterjero vertintojai: nuotraukoje  matosi Arvydas Kardišauskas (kairėje) ir Romualdas Naujokas (dešinėje).  Darbų eigoje jiems talkina AB Lietuvos veislininkystės  eksterjero vertintojai -Juozas Darbutas, Romas Ridikas ir Darius Oberauskas.

 DSC04290

Per 2016 m. šešis mėnesius viso įvertinta 4613  pirmaveršių karvių  iš 206  ūkių, kurių eksterjero bendras įvertinimo balas yra 79,30 balo, atitinkamai bendras kūno – 79,24, galūnės- 78,83, tešmuo – 79,57. Eksterjero vertintojas R. Naujokas su veislininkystės specialistais  atvykęs  vertinti pirmaveršių karvių     pas Jurbarko rajono ūkininkus Ramutę ir Vidą Razmus.

pirmaverš vertinimas 2015 m. pas Razmus

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *