Rugsėjo 15-16 d. Algirdiškių parodų centre Panevėžio r.  savivaldybėje  vyko  veislinių gyvūnų paroda. Mūsų  asociacija eksponavo  20 veislinių telyčių iš ŽŪK Lumpėnų Rambyno Pagėgių sav., Dotnuvos eksperimentinio ūkio Kėdainių r. , Pauliukų ŽŪB Jonavos  r.  ir iš Šakių r. Griškabūdžio ŽŪB.  Parodoje asociacija , kartu su AB “Panevėžio veislininkyste”  suorganizavo du  seminarus, forumą ir galvijų genomui nustatyti parodomąjį pavyzdžio paėmimą.  Parodoje vyko seminaras, kurio metu  buvo pristatytas asociacijos kartu su KTU vykdytas projektas, kurio tikslas buvo – išaiškinti Senojo Genotipo Lietuvos juodmargių karvių pieno technologinių savybių išskirtinumus.  Seminaro metu vyko sūrių, pagamintų iš šių karvių pieno degustacija.

Kartu su  Kėdainių r. konsultavimo tarnybos specialistu Vytu Gudaičiu ūkininkams buvo pristatytas galvijų sveikatingumo  nustatymas iš  kraujo ir šlapimo pavyzdžio,  naudojant mobiliosios diagnostikos aparatūrą.

Vyko forumas “Kompleksinis požiūris į Lietuvos gyvulininkystės ir pieno ūkio ateitį iki ir po 2020 metų ” kuris pritraukė ypač  didelį  suinteresuotų asmenų  susidomėjimą. Išklausyti ir pareikšti savo nuomonę forume buvo susirinkę  ŽŪM, kooperatinės bendrovės “Pienas LT”, ŽŪB  atstovai bei  ūkininkai.

IMG_0903 DSC_5161 - A P N DSC_5193 - A P N DSC_5197- A P N (1)

Iš Pagėgių sav. ŽŪK “Lumpėnų Rambynas” buvo atvežtos 4 veislinės telyčaitės ( nuotrauka apačioje, kairėje) bulių BALISTO US000070625988 ir S. BAY MVP US000071618865  dukterys, kurios ištirtos genomiškai ir  nustatyta, kad  jos turi beta A2A2 ir kapa BB kazeinus. Piene esantis Beta A2A2 kazeinas yra nealergiškas ir toks karvės pienas gali būti naudojamas alergiškų žmonių mitybai.

Kapa BB kazeinas , esantis piene, gerina gaminamo sūrio skonines ir kitas savybes, bei didina sūrio išeigą piene.  Asociacijos tarybos narys Sigitas Stanaitis  iš Šakių r.  parodai pagamino  sūrį iš karvės pieno, kuriai ištirtas genomas ir rastas šis genas ir  kuris  buvo  degustuojamas parodos dalyvių.

Nuotraukoje apačioje dešinėje   LRS Kaimo reikalų komiteto pirmininkas A. Stančikas ir Dotnuvos eksperimentinio ūkio gyvulininkystės padalinio vadovas K. Dvarvytis ragauja  būtent šį sūrį.

Dotnuvos eksperimentinio ūkio veislinė telyčia LT000007286032  buvo apdovanota parodos prizu.

 

DSC_5243 -A PN DSC_5246 - A P N 99 (1)

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *