Nuo šių metų gegužės  mėn. 1 dienos pieninių galvijų asociacijos  savo narių galvijų įrašymą į    Kilmės  knygas (KK) vykdo   centralizuotai per VĮ “ŽUIKVC”.  Laikantis  Žemės ūkio ministro  įsakymo dėl veislininkystės institucijų pripažinimo ir  joms suteiktų teisių  vesti galvijų Kilmės knygas, galvijų įrašymas į jas  vykdomas atitinkamai:

Lietuvos juodmargių galvijų gerintojų asociacijai  (LJGGA)suteikta teisė vesti visų juodmargių, tame tarpe ir Holšteinų veislę, kaip gerinančią   Lietuvos juodmargius  galvijus;

Lietuvos galvijų veisėjų asociacijai (LVGA)- tik Holšteinų veislės galvijus;

Lietuvos žalųjų galvijų augintojų asociacijai (LŽGGA) suteikta teisė vesti visų žalųjų ir žalmargių galvijų kilmės knygą.

Primename  ūkininkams ir ŽŪB gyvulininkystės specialistams, kad teikdami  prašymą dėl narystės  į asociaciją,  būtinai atkreiptų dėmesį (į kokią Kilmės knygą) kaip  bus  įrašomi jų bandos galvijai .  Kaip pvz.: Ūkininkas turi savo bandoje šių veislių  galvijus; LJ, H, LŽ. Pagal narystę asociacijoje jo galvijai BUS  įrašomi taip:

Jeigu ūkis  bus  tik LJGGA  narys, tai į KK bus įrašyti  tik LJ  ir H veislės ūkio galvijai;

Jeigu ūkis bus  tik LGVA narys, tai į KK bus įrašyta tik H veislės ūkio  galvijai, kitos 2 veislės (LJ ir LŽ) nebus įrašomos;

Kad į KK būtų įrašyti visų veislių  ūkio galvijai  ( LJ , H   ir  LŽ veislės ) ūkiui palankiausia  būti LJGGA  ir LŽGGA nariu.

Nuo 2014 m. įsigaliojus naujoms KK vedimo nuostatoms, daug  galvijų ( mūsų vedamoje  Juodmargių KK – 47 proc.) įrašoma į P (papildomą)  KK skyrių, nes sugriežtėjus reikalavimams  (įrašomo galvijo  IV -rių kartų kilmėje negali būti  mėsinių veislių  protėvių, motinos produktyvumas turi būti  ne mažesnis už tos veislės respublikos  vidurkį ir kt.)  todėl  galvijai neatitinka reikalavimų  dėl įrašymo į  pagrindinius A, B ir C KK skyrius.

KK  nuostatai 2014-11-01

Nuo  2016-01-01  iki  2016-06-30 į LJGG asociacijos vedamą Juodmargių KK įrašyta 12969 galvijai, iš jų: karvės-2866  ; telyčios- 10080 ir 23 buliai.  Pagal įrašymą į  KK skyrius  galvijai pasiskirstę sekančiai: A skyrius- 3230; B skyrius -1478; C skyrius – 2126 ir P skyrius – 6135. Atitinkamai pagal veisles: LJ – 8406, H- 4158, SG- 163, VJ- 146, DJ- 67, BF- 12, ŠJ- 10,  OJ- 7.

Rašyti komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *